Hoe moet je nu eigenlijk een autoverzekering vergelijken?

Het moeten afsluiten van een bepaalde verzekering is voor heel wat mensen een beetje een vervelend karwei. Dit niet in het minst omdat ze daarbij uiteraard rekening dienen te houden met een bepaalde verzekeringspremie die is verschuldigd. Voor wat de autoverzekering betreft geldt dat je er bij een autoverzekering vergelijken al snel achter zal komen dat er onderling tussen de verschillende verzekeraars best sprake is van een behoorlijke hoeveelheid aan competitie. Dat is ook niet zo vreemd aangezien de autoverzekering zich de meest concurrentiële verzekering mag noemen op de markt. Wil jij meer ontdekken over het vergelijken van deze verzekering? Dan is het zeker en vast de moeite waard om ervoor te kiezen om verder te blijven lezen!

Waarom een autoverzekering vergelijken?

Er zijn diverse redenen aan te halen waarom een autoverzekering vergelijken in de praktijk eigenlijk niet alleen de moeite waard is, maar zelfs een absolute must is. In eerste instantie zal je tot de conclusie komen dat er onderling tussen de  verschillende verzekeraars best sprake is van een behoorlijk verschil in premie. Dit verschil in premie zorgt er in de praktijk voor dat je door het uitvoeren van een eenvoudige vergelijking toch best wel wat kan besparen. Dat bovendien ook niet één keer, maar wel elke maand waarin je een premie moet betalen opnieuw.

De autoverzekering vergelijken zorgt er uiteraard niet alleen maar voor dat je een goed beeld krijgt van de verschillende premies die door de diverse verzekeraars in rekening worden gebracht. Wat namelijk bovendien ook te denken van de verschillende voorwaarden? Deze voorwaarden kunnen niet alleen afhankelijk zijn van de verzekering die je wenst af te sluiten, ook onderling tussen de verschillende verzekeraars kan er sprake zijn van een niet onbelangrijk verschil. In ieder geval, zowel voor wat de premie als voor wat de voorwaarden betreft is het dus zeer belangrijk om ervoor te kiezen om je toekomstige autoverzekering even te gaan vergelijken voordat je deze af gaat sluiten.

Hoe sluitend is een dergelijke vergelijking?

Je dient er bij een autoverzekering vergelijken natuurlijk in de praktijk wel rekening mee te houden dat de uitkomst van zo’n vergelijking niet honderd procent sluitend is, integendeel. Er zijn namelijk best een aantal factoren waar een standaard vergelijking eigenlijk slechts in zeer beperkte mate rekening mee houdt. Wat dit betreft kan je concreet denken aan de volgende zaken:

  1. Het schadeverleden waarover je beschikt;
  2. De exacte technische specificaties waar je auto over beschikt;
  3. Overige factoren die de premie nog enigszins kunnen beïnvloeden;

Begrijp ons niet verkeerd, wanneer je in de praktijk wil kunnen rekenen op een echt interessante verzekering voor je auto zal je tot de conclusie komen dat het uitvoeren van een vergelijking geen overbodige luxe is. Dit gezegd hebbende is het dus wel een vereiste om altijd nog een bepaalde marge aan te houden. Doe je dat? Dan zal je tot de conclusie komen dat je nooit voor onverwachte situaties zal komen te staan. Dat is uiteraard eveneens zeer belangrijk.

Wat moet je weten voor het uitvoeren van zo’n vergelijking?

Wil jij ook graag de autoverzekering vergelijken? Dan zijn er natuurlijk een aantal zaken die je moet weten. In eerste instantie wordt het altijd sterk aanbevolen om op voorhand even na te denken over hetgeen je precies verwacht van je verzekering. Met andere woorden, geef je de voorkeur aan een WA-verzekering of prefereer je eerder een WA+ beperkt of een WA+ volledige cascoverzekering? In deze laatste twee gevallen zal je uiteraard wel rekening moeten houden met een hoger gelegen prijskaartje. Dat gezegd hebbende is de dekking die wordt aangeboden door een WA-verzekering wel relatief aan de beperkte kant. Ze dekt immers alleen schade in aan derden.

Hou er bovendien rekening mee dat er je na het uitvoeren van een vergelijking tijdens het aanvraagproces nog zal worden gevraagd om extra informatie. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om de exacte specificaties van je voertuig. Denk hierbij niet alleen aan de technische specificaties van de auto, maar ook aan het type brandstof waarop ze rijdt, het bouwjaar, etc. Het kan in de praktijk dan ook zeer interessant zijn om deze informatie ergens bij de hand te houden.

Hoe kan je nu eigenlijk het best zo’n vergelijking uitvoeren?

Wil je graag je toekomstige autoverzekering vergelijken? Dan zal je kunnen vaststellen dat je daarvoor op verschillende manieren te werk kan gaan. In eerste instantie is het mogelijk om een vergelijking uit te voeren op een vergelijkingssite. Door het uitvoeren van een vergelijking op een dergelijke website zal je kunnen vaststellen dat je meteen het aanbod bij tal van verschillende verzekeraars gaat vergelijken. Bovendien maakt het voor de vergelijkingssite ook niet uit bij wie je uiteindelijk afsluit omdat zij toch altijd wel hun commissie krijgen. Een vergelijking uitvoeren door middel van een dergelijke website bied je dan ook het meest betrouwbare eindresultaat.

Een tweede mogelijkheid die er is om een autoverzekering te vergelijken is door gebruik te maken van de website van een specifieke verzekeraar. In principe is dit inderdaad een optie, alleen spreekt het voor zich dat je, je altijd de vraag moet stellen waarom hij of zij de verzekering van een andere partij zou aanprijzen, ook al blijkt deze interessanter te zijn. Voor de verzekeraar in kwestie brengt dat namelijk in de praktijk eigenlijk geen enkel voordeel met zich mee, integendeel.

Uit welke verschillende stappen bestaat een autoverzekering vergelijking?

Tot slot spreekt het voor zich dat je bij een autoverzekering vergelijken rekening dient te houden met verschillende stappen die doorlopen dienen te worden. Tijdens het uitvoeren van zo’n vergelijking is het doorgaans perfect mogelijk om bepaalde filters toe te passen. Zo kan je hier bijvoorbeeld eenvoudig aangeven welk soort autoverzekering je graag wenst af te sluiten, maar is het eveneens mogelijk om bijvoorbeeld je voorkeur op vlak van een eigen risico kenbaar te maken. Let wel op, zoals eerder reeds aangegeven is het zelfs na het doorlopen van alle stappen met betrekking tot je autoverzekering vergelijken nog steeds mogelijk dat je geen honderd procent goed beeld hebt van de te betalen premie. Daarvoor dien je namelijk ook nog rekening te houden met enkele specifieke factoren die doorgaans de kostprijs van je verzekering nog kunnen beïnvloeden.

GertHoe moet je nu eigenlijk een autoverzekering vergelijken?

Leave a Comment