Wat is een powerbox

Chip tuning is bij de meeste mensen wel bekend, maar een powerbox is wat minder bekend. In dit artikel leg ik uit hoe deze powerbox werkt.

De ECU wat regelt deze computer?

de ECU van een auto fungeert als een managementsysteem en speelt een belangrijke rol bij het regelen van de hoeveelheid brandstof die in de cilinders wordt geïnjecteerd, de lucht / brandstofverhouding, ontstekingstijdstip, stationair toerental van de motor enz.

In de wat nieuwere auto’s is de ECU ook belast met de behandeling van meer geavanceerde elektronica zoals het regelen van variabele kleptiming en klepregeling. De software van deze ECU kan worden aangepast zodat de prestaties worden verbeterd.

Wat gebeurt er als je deze ECU aanpast?

Het wijzigen van de ECU kan de eigenschappen van de motor drastisch veranderen, zoals prestaties en brandstofefficiëntie. Over het algemeen zijn er twee soorten tuning voor de ECU beschikbaar, namelijk een power box en Chip Tuning.

De eerste is een extern apparaat welke de software manipuleert waardoor er betere prestaties ontstaan. Chip-tuning, zoals de naam al doet vermoeden, werkt eenvoudigweg door het motormanagement programma van de auto aan te passen, zonder dat daarvoor extra hardware nodig is.

Hoewel beide opties op de prestaties verbeteren, biedt chiptuning minder veelzijdigheid. Wanneer de auto bijvoorbeeld wordt teruggebracht naar de werkplaats voor motordiagnose, kan het chip-programma worden verwijderd en worden teruggezet naar het origineel. Hierdoor is de update verwijderd en presteert de auto weer zoals voorheen.

Een powerbox kan daarentegen tijdens eventueel onderhoud bij de dealer van de auto worden losgekoppeld en daarna opnieuw worden aangesloten. Hierdoor wordt het gedoe van een volledige nieuwe installatie of een nieuwe aankoop bespaard.

Wat doet deze power box?

In essentie is de power box een reeks besturingseenheden die werken op het communicatiesysteem tussen de ECU en de detectie-eenheden in de motor. Deze units worden aangesloten op de bestaande bedrading van het voertuig en overschrijven de standaardwaarden die naar de ECU worden gestuurd, zodat brandstofinjectoren of common rail in bepaalde omstandigheden meer brandstof kunnen injecteren voor betere prestaties. Ze kunnen ook de turbodruk verhogen om een ​​optimale lucht / brandstof verhouding te genereren.

Resultaat van de Power box

Door de ECU van de auto aan te passen, kan de tuningbox de prestaties aanzienlijk veranderen, zoals vermogen en koppel, en zelfs de brandstofefficiëntie verbeteren.

Een powerbox geeft het meeste resultaat bij motoren die beschikken over een turbo. De vermogenstoename kan dan oplopen tot wel twintig procent.

GertWat is een powerbox